Ε. Βόζεμπεργκ: Προσβολή και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου ότι επιχειρεί η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας!

«Ευθεία προσβολή και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου είναι  αυτό που επιχειρεί η Τουρκία εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας . Αν  χρειαστεί οι ένοπλες δυνάμεις θα απαντήσουν  και σε ουδεμία περίπτωση θα δεχθούν να θιγεί και το απειροελάχιστο  χιλιοστό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος με βάση  τις Διεθνείς Συνθήκες».

Στη δήλωση αυτή προέβη  μόλις έγινε γνωστή η παρουσία του Oruc Reis στην  Ελληνική Υφαλοκρηπίδα η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Η κ. Βόζεμπεργκ βρίσκεται στο Καστελόριζο για ολιγοήμερες διακοπές.

«Βρίσκομαι σε ένα υπέροχο νησί. Συνομιλώντας με τους κατοίκους διαπιστώνω πως νιώθουν απόλυτη ασφάλεια από την άμυνα της χώρας μας την κυβέρνηση και τους αρμοδίους υπουργούς.  Αυτό που πρέπει να πιστεύουμε, όλοι οι Έλληνες  είναι ότι υπάρχουν θεσμοί δεσμεύσεις και διεθνείς οργανισμοί όπως το ΝΑΤΟ  και ο ΟΗΕ. Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ οφείλει να διεκδικεί υποστήριξη. Οι καταγγελίες του προέδρου της γειτονικής χώρας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας  και τους διεθνείς θεσμούς και την ΕΕ με την οποία είναι σε προενταξιακές συνομιλίες», τόνισε η κ Βόζεμπεργκ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις οικονομικές κυρώσεις που δεν έχουν επιβληθεί στην Τουρκία η  κ. Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Δεν έχετε άδικο . Πρέπει  όμως να αναφέρω ότι  ένα μέρος οικονομικών κυρώσεων έχει επιβληθεί στα προενταξιακά  κονδύλια για την Τουρκία. Δεν έχει εφαρμοσθεί στα κονδύλια για το μεταναστευτικό. Και εμείς δεν πιέζουμε για αυτό καθώς είμαστε πρώτη χώρα υποδοχής. Πιστεύω ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοσθούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας .  Αυτό «πονάει» άλλωστε  τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Τα μηνύματα που έστειλε ο πρωθυπουργός  κ. Κυριάκος Μητστοτάκης με τις επαφές που έχει κάνει δείχνουν ότι οφείλουν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ  να πάρουν θέση. Κυρίως η  νοτιοανατολική συμμαχία  το ΝΑΤΟ όπου μετέχουμε όλοι . Δεν μπορεί να κρατάει ίσες αποστάσεις. Να αναγνωρίσει ότι  πρέπει να πάρει θέση σε βάρος μιας χώρας όπως η Τουρκια που παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και ενός κράτους μέλους της ΕΕ  που θίγεται απειλείται και εκβιάζεται».

Όσο για το αν ανησυχεί από την προκλητικότητα της Τουρκίας η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Πιστεύω πως η  Τουρκία θα κάνει ένα βήμα παραπάνω. Υπάρχει θυμός στην πολιτική ηγεσία της γειτονικής ηγεσίας από το μάθημα που πήρε στον Έβρο. Έχει εξαγγείλει μια πρόκληση και έκανε πίσω.  Θα βγει ηττημένος από  όποια κίνηση τόσο από την αποφασιστικότητα ης Ελλάδος και της κυβέρνησης μας όσο και από τους συμμάχους μας που θα σταθούν στο  πλευρό μας  με πρώτο τον  πρόεδρο της Γαλλίας κ. Ε Μακρόν αλλά και άλλους ηγέτες  το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να μας επηρεάζει μια εκβιαστική πολιτική από την γειτονική χώρα».

Σχετικά  με την συμφωνία που  υπεγράφη μεταξύ τη ς Ελλάδας και της Αιγύπτου  η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε :

«Είναι  το τμήμα μιας σημαντικής συμφωνίας. Τα επόμενα βήματα  θα καλύψουν απόλυτα τα συμφέροντα της χώρας. Αυτές οι διαδικασίες δεν είναι εύκολες. Ούτε είναι τυχαίο που περιμέναμε 15 χρόνια και 13 γύρους συνομιλιών  για να καταλήξουμε σε μια πρώτη συμφωνία που θωρακίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος. Το 100%  της επιτυχίας μας θα είναι όταν και τα υπόλοιπα τμήματα της συμφωνίας ολοκληρωθούν. Το γεγονός ότι ήταν μια επιτυχία της χώρας μας φαίνεται και από  την αντίδραση της Τουρκίας που οργίστηκε γιατί  η συμφωνία αυτή ακυρώνει στην πράξη αποδυναμώνει  το τουρκολιβυκό σύμφωνο συνεννόησης . Αυτός είναι ο λόγος που αντιδρά με αυτό τον τρόπο».

Η κ .Ελίζα Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε όμως και στην πανδημία με αφορμή τα μέτρα που ανακοινώνονται και τα τοπικά Lockdown.

« Δεν θα είναι καλό όμως να έχουμε μια πανδημία ανεξέλεγκτη από  την οποία θα υπάρξει κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.  Είδαμε ότι  η ελληνική κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα και προσήλωση  στις εντολές των λοιμοξιολόγων έχει πορευθεί μέχρι τώρα. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα και εν ανάγκη να υπάρξουν και περιορισμοί σε αυτά τα κέντρα  που η νεολαία συγκεντρώνεται και αψηφά τον κίνδυνο και συμβάλει  στη διασπορά τη ς νόσου. Να αντιληφθούμε πως αυτός είναι κίνδυνος για όλους μας και επιδρά άμεσα και καίρια  στην οικονομία», δήλωσε.

Όσο για τις αντοχές της οικονομίας σε νέα lockdown  η κ Βόζεμπεργκ τόνισε:

«Θέλω να πιστεύω πως θα τα αποφύγουμε αυτά . Μια υπεύθυνη κυβέρνηση τόνισε πως θα πρέπει να σταθμίσει πρώτα την υγεία των πολιτών.  Από την άλλη πλευρά ξέρουμε πως πρόκειται να έρθουν τμηματικά  και στοχευμένα στη χώρα μας πάρα  πολλά χρήματα περίπου 72 δις.  Για να πετύχουμε πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στους κανόνες για την πανδημία. Κανείς δεν θέλει  τα lockdown και τους περιορισμούς. Όταν είναι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναγκαίοι για την ασφάλεια των πολιτών πρέπει να πειθαρχήσουμε. Μόνο έτσι θα πάμε μπροστά».

Σε ότι αφορά την εκταμίευση  των 72 δις η κ. Βόζεμπεργκ τόνισε πως θα γίνει από το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Θα επιβιώσουμε με κάποιες απώλειες όπως συμβαίνει στα κράτη μέλη και σε όλο τον πλανήτη αρκεί  να ακολουθήσουμε τα μέτρα».

Θέλοντας να στείλει ένα  μήνυμα από το ακριτικό Καστελόριζο τόνισε:

« Συγκίνηση και αγάπη εισπράττει όποιος έρχεται σε αυτό το νησί   με την φιλοξενία, Όλοι πρέπει να στηρίξουμε τις ακριτικές μας περιοχές. Εγώ το κάνω εδώ και χρόνια.  Θέλω να πιστεύω πως θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά γιατί στα νησιά μας χτυπάει η καρδιά του ελληνισμού μας και πρέπει να τα ενδυναμώνουμε» .

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Μ. Κεφαλογιάννης : Με το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα η Τουρκία είναι απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο!

«H ελληνική πολιτεία και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες και να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση της Τουρκίας.  Το μείζον ζήτημα

Close