Επισφαλής η επομένη των εκλογών για την παράταξη Γλυνού, από τις λάθος υπεύθυνες δηλώσεις

Εντός 7 ημερών από την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και υποψηφίων, ασκείται η ένσταση ακύρωσης, βάσει του ισχύοντος νόμου

Εξαιρετικά επισφαλής είναι η επόμενη μέρα των Περιφερειακών εκλογών για την παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου», αφού, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακύρωσης της συμμετοχής του συνδυασμού της στις εκλογές, λόγω της λανθασμένης υπεύθυνης δήλωσης που κατατέθηκε, στην περίπτωση που ασκηθεί  ένσταση από οποιονδήποτε εκλογέα.

Η ανακήρυξη του συνδυασμού από το Πρωτοδικείο Σύρου, σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί τον συνδυασμό ,αφού ο Νόμος 3852/2010, είναι απολύτως σαφής και ορίζει ότι οι ενστάσεις κατατίθενται μια εβδομάδα μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των περιφερειακών εκλογών.

Το πρόβλημα που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την παράταξη και να ακυρώσει την προσπάθεια των υποψηφίων της, αποκάλυψε προ ημερών ο αθηναϊκός Τύπος και ειδικότερα, οι εφημερίδες «Τα Νέα» και «Ελεύθερος Τύπος».

Σε αντίστοιχα δημοσιεύματα,  αναφέρονται στην πρωτοφανή περίπτωση του συνδυασμού του Μανώλη Γλυνού που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Σύρου, με βάση λάθος άρθρο του Νόμου 3852/2010, το οποίο αφορά τις δημοτικές και όχι τις περιφερειακές εκλογές,  μια περίπτωση που όμοιά της δύσκολα θα συναντήσει κανείς στα χρονικά της αυτοδιοίκησης.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι λάθος υπεύθυνη δήλωση δεν κατέθεσε μόνο ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Γλυνός, αλλά και το σύνολο των 80 υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.

Συγκεκριμένα,  σύμφωνα με το Άρθρο 150 του Νόμου 3852/2010, η ένσταση κατά την απόφασης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων, ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία ανακηρύσσονται.

Σύμφωνα  δε με την παράγραφο 2 του Άρθρου 149 του ιδίου νόμου, λόγους ένστασης μπορούν να θεμελιώσουν:

α) η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κωλυμάτων σε υποψηφίους που έχουν εκλεγεί, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη,
β) η παράβαση νόμου κατά τη διεξαγωγή της εκλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυτούς,
γ) η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφοδελτίων.

Σύμφωνα με το Άρθρο 150«η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, σύμφωνα με το άρθρο 146 του Νόμου 3852/2010″.

Τέσσερις λόγοι για τους οποίους η υπεύθυνη δήλωση που κατατέθηκε, καθιστά επισφαλή την συμμετοχή του συνδυασμού του υποψηφίου Περιφερεια΄ρχη Μανώλη Γλυνού στις εκλογές.

1) Η υπεύθυνη δήλωση υπεβλήθη με βάση το άρθρο 14 του Νόμου 3852/2010, το οποίο αφορά τις δημοτικές εκλογές, αντί του άρθρου 17 του Νόμου 3852/2010, το οποίο , για τις Περιφερειακές εκλογές, προβλέπει άλλα κωλύματα.

2) Ακόμα και η λάθος υπεύθυνη δήλωση του Άρθρου 14, συμπληρώθηκε με λάθος τρόπο, αφού άφησαν το κείμενο της φόρμας ως έχει (!!!) και δεν έγραψαν ούτε την ημερομηνία, όπως ρητά αναφέρεται «τίθεται συγκεκριμένη ημερομηνία».

3) Πουθενά στην υπεύθυνη δήλωση του ιδίου του Μανώλη Γλυνού δεν αναφέρεται ότι είναι ο επικεφαλής της Παράταξης, αλλά δηλώνει απλά «αποδέχομαι την υποψηφιότητα μου με την “Συμμαχία”».

4) Η υπεύθυνη δήλωση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ημερομηνία κατάθεσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με ακύρωση απειλείται ολόκληρος ο συνδυασμός αφού σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ίδιο λάθος υπάρχει και στις 80 δηλώσεις των υποψηφίων, οι οποίοι δηλώνουν μεν ότι δεν έχουν τα κωλύματα του Άρθρου 14 για τις δημοτικές εκλογές, ενδέχεται όμως να έχουν τα κωλύματα που προβλέπει το άρθρο 117 για τις Περιφερειακές εκλογές. Με άλλα λόγια, έχουν καταθέσει ψευδή βεβαίωση, με ότι αυτό συνεπάγεται!!!

Τι προβλέπει ο Νόμος 3852/2010


Άρθρο 149
Περιεχόμενο της ένστασης

1. Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων ο οποίος ενσωματώνεται σε αυτή.
2. Λόγους ένστασης μπορούν να θεμελιώσουν:
α) η έλλειψη νόμιμων προσόντων και η συνδρομή κωλυμάτων σε υποψηφίους που έχουν εκλεγεί, ως τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη,
β) η παράβαση νόμου κατά τη διεξαγωγή της εκλογής ή κατά την εξαγωγή του εκλογικού αποτελέσματος ή κατά την ανακήρυξη των υποψηφίων συνδυασμών ή κατά την ανακήρυξη των επιτυχόντων και επιλαχόντων συνδυασμών και των προσώπων που ανήκουν σε αυτούς,
γ) η ακυρότητα ή η εσφαλμένη αρίθμηση των ψηφοδελτίων.

Άρθρο 150
Προθεσμία για την άσκηση ένστασης

1. Η ένσταση ασκείται μέσα σε προθεσμία επτά (7) ημερών από τη λήξη του χρόνου έκθεσης της πράξης με την οποία ανακηρύσσονται οι επιτυχόντες και οι επιλαχόντες συνδυασμοί, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, σύμφωνα με το άρθρο 146 του παρόντος.
2. Η προθεσμία της προηγούμενης παραγράφου δεν παρεκτείνεται σε καμία περίπτωση.

 

Πηγή    Grafida.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
78.335 ανέρχεται ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020

Σε 78.335 ανέρχεται ο αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις των Τμημάτων των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων

Close