ΕΛΤΑ: Μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, αν δεν δοθεί λύση

Εχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατή μορφή χρηματοδότησης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία βρίσκονται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών, καθώς η οικονομική μαύρη τρύπα μεγαλώνει διαρκώς και το κόστος εξυγίανσης αποτιμάται στα 290 εκατομμύρια ευρώ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει προτείνει η PricewaterhouseCoopers προβλέπει το κλείσιμο 215 καταστημάτων, την απόλυση 2.036 εργαζομένων και περικοπή δαπανών σε όλες δραστηριότητες. Είναι ενδεικτικό ότι η δαπάνη για την υλοποίηση προγράμματος εθελούσιας εξόδου με κίνητρα συνταξιοδότησης για 2.000 εργαζόμενους, εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Το σχέδιο του Υπερταµείου είναι να απολυθούν περίπου 2.300 άτοµα από τα 5.900 που εργάζονται αυτήν τη στιγµή στο Ταχυδροµείο και µάλιστα οι 1.836 µέσα στο 2019 και οι υπόλο-ι ποι έως το 2021», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ταχυδροµικών, Γιώργος Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι «δεν ακούστηκε τίποτα για προγράµµατα εθελουσίας εξόδου. Πρόκειται για βίαιες αποµακρύνσεις».

Σύµφωνα µε τον ίδιο, το σχέδιο περιλαµβάνει και «λουκέτο» σε πάνω από 300 καταστήµατα των ΕΛΤΑ µε στόχο το δίκτυο να διατηρήσει σε λειτουργία µόνο 415 από τα 750, ενώ σηµαντικές περικοπές θα υπάρξουν και στους µισθούς: «Θα καταργηθούν τα δώρα και το µισθολόγιο θα τεθεί σε νέα βάση. Θα υπολογίζεται από έναν βασικό µισθό, στον οποίο θα προστίθεται ένα επίδοµα θέσης ανάλογα µε την ειδικότητα του εργαζοµένου, καθώς επίσης και… κουπόνια για σούπερ µάρκετ».

Οι εργαζόμενοι των ΕΛΤΑ απαντούν με απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ με ανακοίνωσή τους ζητούν την απόσυρση των προτάσεων. Θέτουν, παράλληλα, ζήτηµα καταβολής όλων των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ΕΛΤΑ, συµπεριλαµβανοµένων των ποσών από την παροχή καθολικής υπηρεσίας: «Πρόκειται για περίπου 250 εκατοµµύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 128 είναι επιβεβαιωµένα» σηµειώνει ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι οι εργαζόµενοι απαιτούν και την «καταβολή όλων των ποσών που έχουν αποµειωθεί από το Μετοχικό Κεφάλαιο των ΕΛΤΑ, εξαιτίας αναγκαστικών νόµων (10% από τη συµµετοχή στο Τ.Τ. και ‘‘κούρεµα’’ των οµολόγων του ελληνικού Δηµοσίου που κατείχαν τα ΕΛΤΑ στο πλαίσιο του PSI), συνολικού ποσού περίπου 220 εκατοµµυρίων ευρώ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
VIDEO: Δημ. Καμμένος σε Κουίκ: Είσαι τομάρι! – Ο πλήρης διάλογος στην ορκωμοσία

ο «παρών» στην ορκωμοσία του Τέρενς Κουίκ έδωσε ο Δημήτρης Καμμένος. Ο υφυπουργός Εξωτερικών κινήθηκε προς το μέρος του ανεξάρτητου βουλευτή, ο οποίος δεν δέχθηκε

Close