Η είδηση γεμίζει περηφάνια όλη την Ελλάδα και δίνει ελπίδα ζωής σε χιλιάδες καρκινοπαθείς σε όλο τον κόσμο. ‘Ελληνες επιστήμονες ανακάλυψαν κολλύριο που θεραπεύει την λευχαιμία!

Ένα ενεργό συστατικό σε οφθαλμικές σταγόνες που αναπτύχθηκαν για τη θεραπεία μιας μορφής νόσου των ματιών έχει δείξει υπόσχεση για τη θεραπεία μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του αίματος ανακάλυψε η ελληνική ομάδα του Ινστιτούτου Wellcome Sanger του Πανεπιστημίου Cambridge .

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Wellcome Sanger, του Πανεπιστημίου του Cambridge,  και οι συνεργάτες τους διαπίστωσαν ότι αυτή η ένωση, η οποία στοχεύει σε ένα βασικό γονίδιο του καρκίνου, θα μπορούσε να σκοτώσει τα κύτταρα λευχαιμίας χωρίς να βλάψει τα μη λευχαιμικά αιμοσφαίρια.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν σήμερα (19 Δεκεμβρίου) στην Nature Communications αποκαλύπτουν μια πιθανή νέα θεραπευτική προσέγγιση για έναν επιθετικό καρκίνο του αίματος.

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία (AML) είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, απαιτώντας συχνά μήνες έντονης χημειοθεραπείας και παρατεταμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Αναπτύσσεται σε κύτταρα του μυελού των οστών που εκτοξεύουν τα υγιή κύτταρα, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και αιμορραγία.

Οι κύριες θεραπευτικές αγωγές με ΑΜΙ παρέμειναν αμετάβλητες για πάνω από 30 χρόνια, με την χημειοθεραπεία να είναι η μόνη λύση.