Δεν αποτελεί στήριξη των εργαζομένων η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων!

«Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση,  δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από την μεριά μας καθώς στην πράξη, καταργούνται οι Κλαδικές συμβάσεις μας. Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να ακούσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να τους στηρίξει πραγματικά»

Αυτό υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό με αφορμή τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από την κυβέρνηση.

«Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με μισά ωράρια ,μισές μέρες τον μήνα, καμία ουσιαστική προστασία αυτών που θα μείνουν φέτος εκτός εργασίας, καμιά επέκταση στο επίδομα ανεργίας. Αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων για άλλη μια φορά από τις ρυθμίσεις»,  υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Δεν στηρίζονται οι εργαζόμενοι με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση.Ακόμη και αυτοί που θα δουλέψουν δεν θα καταφέρουν όλοι να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα για το επίδομα ανεργίας δήλωσε στο Νotosnews και στην εκπομπή « Ουδέτερη Ζώνη» , εκ μέρους του ΠΑΜΕ  ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

«Θα έπρεπε οι επιχειρηματίες του τουρισμού να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος. Είναι πρόκληση να κάνουμε ταμείο και ζημιωμένοι να βγαίνουν  πάντα οι εργαζόμενοι» τόνισε.

Η διοίκηση της ΠΟΕΕΤ  αναλύει τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν χθες ως εξής:

1 ος άξονας- επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

1.- Δεν αναφέρεται πουθενά η χρονική διάρκεια του μέτρου αυτού και δεν γίνεται ξεκάθαρο αν το 40% που θα απασχολείται αν θα μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει την εκ περιτροπής εργασία και αν στο προσωπικό που θα εργάζεται θα εφαρμόζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας των Κ.Σ.Σ.Ε. (για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους είναι υποχρεωτική μέχρι 31/8/2020 ) για την εστίαση δεν την έχει κηρύξει υποχρεωτική, η Κυβέρνηση εδώ και έξι μήνες

2.- Απαλλάσσει τους εργοδότες που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν από οποιαδήποτε υποχρέωση προς τους εργαζόμενους καθώς δίνει τη δυνατότητα να παραταθεί η αναστολή της σύμβασης στο 100%. Μόνο που στην περίπτωση των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων δεν υπάρχει σύμβαση ενεργή κατατεθειμένη στο «Εργάνη» και δεν υπάρχει πρόβλεψη πως θα γίνει αυτό! Θα παρακαλάει ο εργαζόμενος τον εργοδότη να του κάνει επαναπρόσληψη και μετά αναστολή;

3.- Θα καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού δηλ. στα επίπεδα της Κ.Σ.Σ.Ε.;

4.- Για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους –δεν αναφέρεται για πόση χρονική διάρκεια και εύλογα γενάτε ζήτημα για τα 50 ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας το Χειμώνα 2020.

5.- Και τον μήνα Ιούνιο επεκτείνεται η αναστολή σύμβασης και παρατείνεται το εισόδημα των 534,00€ καθώς και τον Ιούλιο.

2 ος άξονας – Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»:

1.- Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να μετατρέψει τις συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής και μάλιστα ενθαρρύνει τους εργοδότες προς αυτή την κατεύθυνση για να έχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις!

2.- Δεν αναφέρεται πουθενά σε πιο μισθό θα καταβάλλεται η συν-χρηματοδότηση γίνεται λοιπόν κατανοητό πως οι κλαδικές συμβάσεις των Ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και της εστίασης αφού ο Πρωθυπουργός μίλησε για κατώφλι του κατώτατου μισθού δηλ. 650,00€

3 ος άξονας Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρο επαναπρόσληψης τους

1.- Δεν υπάρχει περαιτέρω επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχουν πάρει ήδη παράταση: επεκτείνονται για 2 μήνες σ΄ αυτούς που έληξε το μήνα Μάιο και ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιους αφορά αφού οι συνάδελφοι μας στον κλάδο δεν επιδοτούνται καθώς όλοι δουλεύουν ήδη την εποχή αυτή και οι δικαιούχοι όσο αφορά τον κλάδο μας μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού

2.- Πως προκύπτει ο αριθμός 120.000 εποχικά ανέργους που χορηγείτε το επίδομα εποχικής ανεργίας ως τον Σεπτέμβριο ποιους αφορά; Εκτιμά η Κυβέρνηση ότι τόσοι θα είναι οι άνεργοι φέτος; Και τέλος μειώνονται τα απαιτούμενα ένσημα από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο. Δηλαδή μειώνει τα ένσημα για να πάρουν οι εργαζόμενοι το εποχικό βοήθημα των 500 € για ένα μήνα και ΟΧΙ για το επίδομα ανεργίας των 3 μηνών και 5 ημερών.

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα μέτρα αυτά δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από την μεριά μας καθώς στην πράξη, καταργούνται οι Κλαδικές συμβάσεις μας. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις με μισά ωράρια ,μισές μέρες τον μήνα, καμία ουσιαστική προστασία αυτών που θα μείνουν φέτος εκτός εργασίας, καμιά επέκταση στο επίδομα ανεργίας. Αποκλεισμός χιλιάδων εργαζομένων για άλλη μια φορά από τις ρυθμίσεις. Η ομοσπονδία μας τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει τις κινήσεις του κλάδου από εδώ και πέρα. Καλούμε έστω και τώρα την Κυβέρνηση να ακούσει τους εργαζόμενους του κλάδου και να τους στηρίξει πραγματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Ν. Σαντορινιός: Να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί!

Ερώτηση κατέθεσαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σχετικά με την ανάγκη στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας, 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Close