Α . Στεφανής: Ξέρουμε τι να κάνουμε με την Τουρκία και θα το κάνουμε

« Σε κάθε δράση της Τουρκίας  έχουμε πλειάδα αντιδράσεων . ¨Ημαστε ήρεμοι  και ήσυχοι  γιατί ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε  και  γνωρίζουμε πολύ καλά πως  να το κάνουμε. Σε διπλωματικό επίπεδο  οι δράσεις συνεχίζονται παντού».

Aυτό τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας  σήμερα στον Alpha o υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής με αφορμή τις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Εμείς βελτιώνουμε την κατάσταση στα σύνορα μας γιατί βλέπουμε τι γίνεται. Απαντάμε αποφασιστικά και σκληρά» είπε.

Όσο για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση έναρξης γεωτρήσεων  κοντά στο Καστελόριζο για παράδειγμα  ο κ. Στεφανής απάντησε πως  γνωρίζουμε  τι πρέπει να πράξουμε  και θα το κάνουμε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.

Σε ερώτηση για τις κινήσεις της γειτονικής χώρας ο κ. Στεφανής δήλωσε:

«Παρακολουθούμε  με μεγάλη προσοχή σε κάθε δράση σε κάθε μέτρο εμείς έχουμε πλειάδα αντιδράσεων που είναι πολλαπλές και σε διαφορετικά  επίπεδα . Μέσα σε αυτές είναι και οι επιχειρησιακές».

Για τις κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης  ο κ. Στεφανής απάντησε:

«Διπλωματικά ποτέ δεν τελειώνουν οι δράσεις. Συνεχίζονται συνεχώς σε πολλαπλά επίπεδα σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο στους διεθνείς οργανισμούς. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύουμε. Υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που οφείλουμε να τηρούμε και αυτό κάνουμε»

Σε ερώτηση αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που η Τουρκία αρχίσει γεωτρήσεις κοντά στο Καστελόριζο δήλωσε:

“Δεν έχω απάντηση να σας δώσω στον αέρα σε αυτό. Εμείς  υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και είμαστε εκπαιδευμένοι σε αυτό. Αυτό είναι σαφές”.

Όσο για το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δεν γίνονται υπερπτήσεις από Τουρκικά μαχητικά ο κ. Στεφανής είπε:

«Στο μεταναστευτικό οι προσπάθειες τους συνεχίζονται. Έχουμε καθημερινά αποτροπές στα σύνορα μας από το να περάσουν μετανάστες. Είναι λιγότερες οι προσπάθειες εισόδου αλλά δεν έχουν παύσει. Δοκιμάζουν τα περάσματα και  την ετοιμότητα μας. Ότι και να δοκιμάζουν οι απαντήσεις είναι σαφείς σκληρές και αποτελεσματικές και αυτό φαίνεται καθημερινά. Η δραστηριότητα δεν σταματά εκεί δηλαδή στον Έβρο. Δοκιμάζουν σε  περάσματα που εκτιμούν ότι θα έχουν επιτυχία στην προσπάθεια τους . Δεν έχουν όμως»

Σχετικά με το αν επανακάμψουν με την ίδια δριμύτητα και σφοδρότητα του περασμένου Μαρτίου ο υφυπουργός είπε:

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας είναι αυτές. Το έχουν δηλώσει. Εμείς έχουμε προετοιμαστεί.Ετοιμαζόμαστε συνεχώς. Έχουμε δει σημεία  τα οποία ήθελαν βελτίωση στα σύνορα μας χερσαία και μη. Τα βελτιώνουμε συνεχώς. Παράλληλα υπάρχει προσπάθεια ενίσχυσης σε προσωπικό και  σύγχρονα μέσα»

Για το αν ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα σε διάλογο που θα οδηγήσει σε διαμοιρασμό του Αιγαίου ο κ. Στεφανής είπε:

« Η Τουρκία έχει  εργαλειοποιήσει πλήρως το μεταναστευτικό. Θεωρεί πως μπορεί  να το χρησιμοποιήσει για να πιέσει την Ευρώπη και να δείξει πως έχει τα 4.000.000 των  μεταναστών και ως εκ τούτου να λάβει ενίσχυση. Στοχεύει να πιέσει εμάς δημιουργώντας γκρίζες ζώνες σε διάφορες περιοχές. Εμείς δηλώσαμε με τη στάση και τις δράσεις μας ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Εχουμε το δικαίωμα από το Σύνταγμα μας να διασφαλίσουμε τα σύνορα μας και αυτό κάνουμε»

“Βρισκόμαστε  μετά από δύο κρίσεις. Είμαστε για τα δύσκολα και δείξαμε.  Τώρα καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε την τρίτη  σε οικονομικό  επίπεδο. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η πρόοδος της χώρας. Βάση για αυτό  αποτελεί η ασφάλεια της χώρας. Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο κ. Ερντογάν μας φοβάται”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο  υφυπουργός.

 

Πηγή: Αlpha

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο για την αποκατάσταση τμήματος οδού από Γαϊδουρόραχο προς Μυρτιές Καλύμνου

Ανταποκρινόμενος στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της ασφάλειας του οδικού δικτύου της Καλύμνου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος μετά και την

Close