Από Τετάρτη 1η Ιουλίου, νέο σύστημα εισόδου στην Μεσαιωνική Πόλη

O  αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης Δρ. Στέφανος Ι. Δράκος,  ενημερώνει ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουλίου 2020, τίθεται σε λειτουργία το νέο Σύστημα Εισόδου στις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης.

Το νέο Σύστημα, περιλαμβάνει α) αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας για τα εγκεκριμένα προς είσοδο και έξοδο οχήματα, β) οριζόντιες και βυθιζόμενες μπάρες, καθώς και γ) ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των πυλών.

Για την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Συστήματος, σχεδιάστηκε το πλάνο λειτουργίας του, ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες εγκρίσεων, διενεργήθηκαν διαγωνισμοί και εκτελέστηκαν εργασίες εγκατάστασης.

Συγκεκριμένα:

α) Εγκαταστάθηκε νέο σύστημα εισόδου σε όλες τις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης με εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης οριζόντιων μπαρών και συστήματος αναγνώρισης,

β) Πραγματοποιήθηκαν, όπου απαιτήθηκε, εργασίες απομάκρυνσης εμποδίων παρελθόντων ετών,

γ) Εκτελέστηκαν εργασίες αποκατάστασης τμημάτων των οδοστρωμάτων,

δ) Ολοκληρώθηκαν νέες οδικές διαγραμμίσεις για την προστασία και επιτόπια ενημέρωση των πολιτών,

ε) Τοποθετήθηκε επαρκής φωτισμός για τη διαρκή ορατότητα οδηγών και πεζών,

ζ) Καθαρίστηκαν και ελαιοχρωματίστηκαν όλα τα πεπαλαιωμένα αντικείμενα στις πύλες της Μεσαιωνικής πόλης,

η) Σχεδιάστηκαν, παραγγέλθηκαν και τυπώθηκαν πληροφοριακές πινακίδες για την ενημέρωση των πολιτών σε ότι αφορά στην ύπαρξη και λειτουργία του νέου Συστήματος,

θ) Δημιουργήθηκε κέντρο ηλεκτρονικής εποπτείας του συνόλου των πυλών, με στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και τον έλεγχο τήρησης της νομιμότητας και

ι) Τοποθετήθηκαν σαμαράκια για τη μείωση της ταχύτητας των οδηγών.

Οι πολίτες/δικαιούχοι των αδειών εισόδου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν ανακοινωθεί, μπορούν την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020, να προσέλθουν από τις 9 το πρωί έως και τις 12 το μεσημέρι στο γραφείο της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων, προκειμένου να παραλάβουν και το σήμα που πιστοποιεί το δικαίωμα εισόδου/εξόδου τους. Το σήμα, δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Συστήματος, αφού η αναγνώριση θα γίνεται ηλεκτρονικά και απομακρυσμένα μέσω των πινακίδων, αλλά θα τους είναι χρήσιμο σε περίπτωση ανάγκης ή ελέγχου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα εισόδου σύμφωνα με τον έλεγχο των αιτήσεών:

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών και Χορήγησης Αδειών για την Είσοδο Οχημάτων στη Μεσαιωνική πόλη Ρόδου, δικαίωμα εισόδου/εξόδου έχουν όλοι όσοι διαθέτουν εγκεκριμένη άδεια σε ισχύ και υπόκεινται στις κάτωθι κατηγορίες υπό τις κάτωθι περιγραφόμενες προϋποθέσεις:

Μόνιμοι κάτοικοι/ενοικιαστές: Η είσοδος και η έξοδό τους, επιτρέπεται από συγκεκριμένες πύλες ανά διεύθυνση διαμονής όλο το 24ωρο.

Οχήματα προμηθευτών: Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται από συγκεκριμένες πύλες αποκλειστικά από τις 06:00 έως και τις 08:45 το πρωί.  Σε περίπτωση υπέρβασης του επιτρεπόμενου χρόνου αναμονής αφαιρείται το δικαίωμα εισόδου/εξόδου.

Σε ότι αφορά στις πύλες Εισόδου-Εξόδου, είναι οι:

Είσοδος: Σύμης – Έξοδος: Παναγιάς, για την εξυπηρέτηση των περιοχών: Σωκράτους, πλατεία Ιπποδάμου, Εβραίων Μαρτύρων, οδός Πλάτωνος.

*Είσοδος: Ακαντιάς – Έξοδος: Παναγιάς, για την εξυπηρέτηση των περιοχών: Πλατεία Διονυσίου.

*Είσοδος: Σύμης – Έξοδος: Αμπουάζ, για την εξυπηρέτηση των περιοχών: Σωκράτους, Ορφέως, Αγησάνδρου, Απελλού, Μενεκλέους, πλατεία Αριώνος, πλατεία Ευδήμου.

Οχήματα για προμήθειες/μεταφορά αντικειμένων επιχειρηματιών: Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται από συγκεκριμένες πύλες αποκλειστικά από τις 06:00 έως και τις 08:45 το πρωί. Σε περίπτωση υπέρβασης του επιτρεπόμενου χρόνου αναμονής αφαιρείται το δικαίωμα εισόδου/εξόδου.

Σε ότι αφορά στις πύλες Εισόδου-Εξόδου, είναι οι:

*Είσοδος: Σύμης – Έξοδος: Παναγιάς, για την εξυπηρέτηση των περιοχών: Σωκράτους, πλατεία Ιπποδάμου, Εβραίων Μαρτύρων, οδός Πλάτωνος.

Οχήματα Επειγουσών Αναγκών/Αρχών: Οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, Ασθενοφόρα και Στρατού, για την αντιμετώπιση επειγουσών/έκτακτων αναγκών και με στόχο την προστασία των πολιτών, έχουν πρόσβαση απ’ όλες τις πύλες εισόδου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου. Δημόσιες Αρχές ή Υπηρεσίες, κινούνται εντός της Μεσαιωνικής πόλης, μόνο με κατά περίπτωση άδεια.

 

Υπερήλικες, ΑμΕΑ, ασθενείς ή άτομα που συνδράμουν υπερηλίκους, ΑμΕΑ ή ασθενείς: Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται από συγκεκριμένες πύλες σύμφωνα με τη λίστα διαμονής των ιδίων ή των συγγενών τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου (*Βλέπε παραπάνω περίπτωση μονίμων κατοίκων/ενοικιαστών).

Οχήματα delivery: Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται από συγκεκριμένες πύλες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και υπό την προϋπόθεση της σταδιακής μετάβασής τους στην ηλεκτροκίνηση εντός διαστήματος ενός (1) έτους. Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η κίνηση delivery στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής πόλης και συγκεκριμένα στις οδούς/περιοχές: Ιπποτών, Σωκράτους, Ορφέως, Πλατεία Ιπποκράτους, πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, Αριστοτέλους και Πινδάρου.

Κατάστημα με έδρα τη Μεσαιωνική πόλη για delivery εκτός Μεσαιωνικής πόλης:

Είσοδος: Πύλη Αγίου Ιωάννη – Έξοδος: Αγίου Αθανασίου.

Κατάστημα εκτός Μεσαιωνικής πόλης για delivery εντός Μεσαιωνικής πόλης:
Είσοδος: Ακαντιάς – Έξοδος: Αγίου Ιωάννη κίνηση από Εκάτωνος,
Είσοδος: Ακαντιάς – Έξοδος: Ακαντιάς, κίνηση από Εκάτωνος,
Είσοδος: Αγίου Αθανασίου – Έξοδος: Ακαντιάς και Παναγιάς,
Είσοδος: Αγίου Ιωάννη – Έξοδος: Ακαντιάς και Παναγιάς.

 

Οχήματα μεταφορών (πχ. μεταφορές/μετακομίσεις, φορτοταξί κτλ.): Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται μόνο από συγκεκριμένες πύλες από τις 06:00 έως και τις 08:45 το πρωί και υπό την προϋπόθεση τα οχήματα να είναι κάτω από 3,5 τόνους μεικτό βάρος. Σε περίπτωση υπέρβασης του συγκεκριμένου ωραρίου, αφαιρείται το δικαίωμα εισόδου και εξόδου.

Σε ότι αφορά στις πύλες Εισόδου – Εξόδου, είναι οι:

Είσοδος: Σύμης – Έξοδος: Αρνάλδου.
Είσοδος: Σύμης – Έξοδος: Παναγιάς.

 

Εταιρίες ταχυμεταφορών (πχ. ταχυδρομεία): Η είσοδος και η έξοδός τους, επιτρέπεται μόνο από συγκεκριμένες πύλες από τις 06:00 έως και τις 08:45 το πρωί και από τις 15:00 έως και τις 16:00. Σε περίπτωση υπέρβασης του συγκεκριμένου ωραρίου, αφαιρείται το δικαίωμα εισόδου και εξόδου.

Σε ότι αφορά στις πύλες Εισόδου – Εξόδου, είναι οι:

Είσοδος: Ακαντιάς, Έξοδος: Αγίου Ιωάννη κίνηση από Εκάτωνος.
Είσοδος: Ακαντιάς, Έξοδος: Ακαντιάς, κίνηση από Εκάτωνος.
Είσοδος: Αγίου Αθανασίου, Έξοδος: Ακαντιάς και Παναγιάς.
Είσοδος: Αγίου Ιωάννη, Έξοδος: Ακαντιάς και Παναγιάς.

 

Άφιξη/Αναχώρηση επισκεπτών ξενοδοχειακών μονάδων: Η είσοδος και η έξοδος, θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα οχήματα, για τα οποία θα δοθεί έγκριση κατόπιν εξέτασης των απαιτούμενων δικαιολογητικών (θα υπάρξει σχετική αναλυτική Πρόσκληση), και τις προδιαγραφές που θέτει ο Νόμος για τη μεταφορά επιβατών.  Η είσοδος και η έξοδος, θα διενεργείται αποκλειστικά και μόνο κατά την άφιξη και αναχώρηση των επιβατών.

Οδηγίες προς τους οδηγούς:

Πως λειτουργεί το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου στη Μεσαιωνική πόλη

Κάθε πρόσβαση είναι ελεγχόμενη με τη χρήση οριζόντιων μπαριέρων και βυθιζόμενων μπαρών σε ότι αφορά αποκλειστικά και μόνο στην πύλη της Παναγιάς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και στις λοιπές πύλες. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε οχήματα με άδεια εισόδου/εξόδου από τα αντίστοιχα σημεία ελέγχου και μόνο σε αυτά θα επιτρέπεται η είσοδος.
Η πρόσβαση πραγματοποιείται με την επιτυχή αναγνώριση της πινακίδας κυκλοφορίας του οχήματος.
Το όχημα οφείλει να σταματήσει σε απόσταση πέντε (5) έως επτά (7) μέτρων εκατέρωθεν από την οριζόντια μπάρα ώστε να αναγνωριστεί η πινακίδα του οχήματος.
Με την επιτυχή αναγνώριση, δίδεται εντολή στην οριζόντια μπάρα να ανέβει και στην περίπτωση αποκλειστικά και μόνο της πύλης Παναγιάς στη βυθιζόμενη μπάρα να κατέβει.
Το όχημα στη συνέχεια εισέρχεται ή εξέρχεται και μετά το πέρασμα του, κατεβαίνει η μπάρα και στην περίπτωση της πύλης Παναγιάς ανυψώνεται η βυθιζόμενη μπάρα.
Το επόμενο όχημα θα πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας για να αιτηθεί πρόσβαση.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Εάν επιχειρηθεί η παράνομη είσοδος οχήματος ή η πολλαπλή είσοδος οχημάτων, τότε το σύστημα θα την εμποδίσει (!)
Εάν επιχειρηθεί η παράνομη είσοδος οχήματος (αυτοκίνητο ή μηχανάκι) από οποιαδήποτε πύλη, η είσοδος θα απαγορευτεί και θα υπάρξει και ενημέρωση του Τμήματος Τροχαίας Ρόδου προς επιβολή των προβλεπόμενων από το Νόμο κυρώσεων.  Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και για όσους επιχειρούν να εισέλθουν παρανόμως ανάποδα σε μονόδρομο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Το πρόγραμμα επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Αγαθονήσι και Λειψούς αύριο

Το Αγαθονήσι και τους Λειψούς θα επισκεφτεί αύριο  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας

Close