Αντώνης Καμπουράκης: Το Μανδράκι θα ξαναβρεί τη λάμψη του

«Το Μανδράκι είναι το τοπόσημο που θα βοηθήσει το νησί να ξαναβρεί τη λάμψη του», είπε ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, κατά την οποία θίχτηκε και το θέμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα εμβληματικά κτήρια της πόλης και πήραμε μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις της νέας Δημοτικής Αρχής.

Συγκεκριμένα, με αφορμή κάποια θέματα που υπήρχαν στην ημερήσια διάταξη, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2019 τοποθετήθηκαν τόσο ο Δήμαρχος όσο και μέλη του δ.σ., καταρχήν για το συγκρότημα της Νέας Αγοράς για την οποία, ως γνωστόν, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αξιοποίησής της αλλά και για τη Ροδιακή Έπαυλη.

Για τη Νέα Αγορά
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν ο πρώην Δήμαρχος Ρόδου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Φώτης Χατζηδιάκος προέταξε το θέμα που υπήρχε στην ημερήσια διάταξη σχετικά με την παραχώρηση γραφείου στη Νέα Αγορά στο Σωματείο «Συνταξιούχοι-Ενεργοί πολίτες Ρόδου». Όπως ανέφερε, λοιπόν, ο τελευταίος, εκπρόσωποί τους είχαν επισκεφθεί και τον ίδιο και του είχαν ζητήσει γραφείο-μάλιστα είχε 22 αιτήματα τη θητεία του για παραχώρηση γραφείου από συλλόγους, όπως είπε, και πραγματικά αλλά και πλασματικά.

Ωστόσο, επειδή είχε ληφθεί η απόφαση για αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, ευγενικά τους αρνούνταν και για τον λόγο αυτό καταψήφισε και το συγκεκριμένο θέμα. Κατά ψήφισε και η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αφού όπως είπε ο επικεφαλής της, κ. Τάκης Πότσος, έχουν σειρά πρώτα άλλα Σωματεία να τακτοποιηθούν.

Παίρνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Μνημείων κ. Στέφανος Δράκος, είπε ότι η κατάσταση των Μνημείων τους έχει απασχολήσει από την πρώτη στιγμή και όσον αφορά στη Νέα Αγορά, εκείνο που διαπίστωσαν είναι η εγκατάλειψή της κάτι που δείχνει και την απαξίωση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Και είπε ακόμη: «Αυτή τη στιγμή, η Νέα Αγορά βρίσκεται σε κατάσταση τριτοκοσμική. Υπάρχουν καταληψίες, τμήματά της είναι έτοιμα να καταρρεύσουν…».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πλάνο της νέας Δημοτικής Αρχής για το εμβληματικό κτήριο, λέγοντας ότι πρωταρχικό μέλημά τους είναι να προστατεύσουν το Μνημείο γι’ αυτό και περιελήφθη ένα μεγάλο ποσό στον προϋπολογισμό και στη συνέχεια η διαχείριση του κάτι το οποίο  είναι απόφαση της Δημοτικής Αρχής και θα ανακοινωθεί από τον Δήμαρχο.

Για απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Νέα Αγορά έκανε λόγο στη συνέχεια και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Θανάσης Στάμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού του κτηρίου, είπε ακόμη ότι γίνεται αλόγιστη χρήση των χώρων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή, είναι (σ.σ. η Νέα Αγορά) άντρο ναρκωτικών, αφόδευσης και βρωμιάς»!

Πάντως, ο κ. Χατζηδιάκος θύμισε ότι υπάρχει μελέτη και σχέδιο για το κτήριο, και επί Δημαρχίας του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, ενώ κάπου εκεί…άναψαν τα αίματα με τον κ. Δράκο όταν είπε ότι κατά την προηγούμενη θητεία ο σημερινός Αντιδήμαρχος…δεν είχε ανοίξει το στόμα του και δεν είχε ψελλίσει κάτι αλλά ήταν επισκέπτης επί πέντε χρόνια, αφού ερχόταν, υπέγραφε και έφευγε!  Όπως ήταν φυσικό, αυτό το τελευταίο δεν έμεινε αναπάντητο από τον κ. Δράκο, ο οποίος είπε προς τον πρώην Δήμαρχο ότι εκείνοι ήταν….λαλίστατοι αλλά πράξεις δεν είδαμε, αφού η προσπάθεια έμεινε στα λόγια και αυτή τη στιγμή η Νέα Αγορά είναι «ωρολογιακή βόμβα»!

Ο Δήμαρχος
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος είπε, καταρχάς, για τους χώρους που παραχωρούνται σε Συλλόγους ότι το χρησιδάνειο που τους δίνεται δεν μπορεί να συνοδεύεται και από δωρεάν ρεύμα, αφού το πληρώνει ο Δήμος και κατά συνέπεια επιβαρύνονται οι πολίτες και ότι θα πρέπει να πάμε σε μία ήπια προσαρμογή. Γιατί στους περισσότερους συλλόγους που παραχωρούνται ακίνητα να τους πληρώνουν και το ρεύμα και επίσης να μην υπάρχει κάτι γραπτώς, είναι το ερώτημα που έθεσε ο Δήμαρχος.

Όσον αφορά στο μεγάλο θέμα της αξιοποίησης της Νέας Αγοράς, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις ωστόσο εκείνο στο οποίο θέλησε να σταθεί είναι ότι αυτή αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης. Όπως είπε, το Μανδράκι είναι αυτό που θα βοηθήσει το νησί της Ρόδου να παίρνει αυτό που πρέπει, είναι το τοπόσημο που θα το βοηθήσει να ξαναβρεί τη λάμψη του και πρέπει να παραμείνει η βιτρίνα του νησιού!

Για τη Ροδιακή Έπαυλη
Με αφορμή τα παραπάνω θίχτηκε και το θέμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ροδιακή Έπαυλη. Μάλιστα, το θέμα έθιξε πρώτος ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Αλέξανδρος Κολιάδης λέγοντας ότι καταρρέει, ενώ τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί χώρος και για τη δημοτική βιβλιοθήκη που στεγάζεται εκεί.

Πάνω σ’ αυτό, λοιπόν, ο Δήμαρχος καταρχάς εξέφρασε…τη λύπη του που καθυστέρησε και ανάγκασε τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό να τον εγκαλέσει αλλά, όπως είπε, δεν καταλαβαίνει γιατί η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης τον Αύγουστο εξέδωσε ανακοίνωση ότι σταματούν οι εργασίες στο «Ήχος και Φως» και μετά ότι ξεκινούν εκ νέου και στις 28 του ίδιου μήνα κλήθηκε ο εργολάβος της Έπαυλης να καταθέσει εγγυητική επιστολή.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι η αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης θα γίνει παρά την προβληματική έκπτωση που έχει δώσει ο εργολάβος.

 

Πηγή Ροδιακή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Θερίζουν τα τροχαία: 22 νεκροί στα Δωδεκάνησα μέσα στο 2019

Πάνω από 350 συμπολίτες μας διακομίστηκαν στα νοσοκομεία Ανατριχιαστικός είναι ο αριθμός των θυμάτων  της ασφάλτου,  για το  2019 σε

Close