Έπιασαν αρχαιοκάπηλους με μαρμάρινη επιτύμβια στήλη στα Σπάτα

Την έκρυβαν σε ελαιώνα

Νέα επιτυχία στην αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας σημείωσαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Ιωαννίνων, που έφτασαν ως τα Σπάτα Αττικής για να συλλάβουν τρεις Έλληνες οι οποίοι ετοιμάζονταν να ξεπουλήσουν μια εντυπωσιακή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη που είχαν ανακαλύψει σε λαθρανασκαφή.

Οι πληροφορίες για την επικείμενη πώληση της στήλης, δόθηκαν στους αστυνομικούς από τον γνωστό ιδιωτικό ερευνητή Γιώργο Τσούκαλη και εκείνοι δεν άργησαν να ταυτοποιήσουν τους δράστες ηλικίας 44, 43 και 36 χρόνων. Οι δύο πρώτοι ασχολούνται με χωματουργικές εργασίες κι έτσι διέθεταν τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν παράνομες ανασκαφές, ενώ ο συνεργός τους είναι μηχανικός αυτοκινήτων.

Με μια άρτια οργανωμένη επιχείρηση, η διαστάσεων 1,04X0,54 μέτρων και πάχους 0,08-0,12 μέτρων στήλη που φέρει παράσταση δύο ανδρικών μορφών βρέθηκε κρυμμένη σε έναν ελαιώνα στα Σπάτα. Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ο οποίος κλήθηκε να την εξετάσει, εκτίμησε ότι χρονολογείται στους ύστερους Ελληνιστικούς χρόνους και θα παραδοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής. Οι τρεις αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της επιχείρησης και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων, με την οποία οδηγούνται στον αρμόδιο εισαγγελέα.

www.protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Φιάσκο Novartis: Ο «νέος μάρτυρας» Νίκος Μανίας είχε καταγγελθεί από το 2018 ότι δωροδοκείτο

Ο «νέος μάρτυρας» που εμπλέκει τον Ανδρέα Λοβέρδο στην υπόθεση, έχει καταγγελθεί από τον Ιανουάριο του 2018 από τους προστατευόμενους μάρτυρες Κελέση

Close