Έντονη παρέμβαση του Καματερού στην συζήτηση για τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1” για κατηγοριοποίηση νησιών και ορισμό  Αντιπεριφερειαρχών στις Νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες.

Δεκτές δύο τροπολογίες: για ακατάσχετο επιδομάτων φυσικών καταστροφών και Δημάρχους – γιατρούς του ΕΣΥ.

Έντονη ήταν προχθες (11/07/2018) η παρέμβαση του βουλευτή Δωδεκανήσου Ηλία Καματερού στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Ν/Σ για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το όνομα “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1”.

Ο Δωδεκανήσιος βουλευτής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της κατηγοριοποίησης των νησιωτικών δήμων και στις αδυναμίες και αστοχίες της συγκεκριμένης ρύθμισης, αφού, όπως τόνισε, ομαδοποιούνται σε μία κατηγορία όλοι οι νησιωτικοί δήμοι με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τους ηπειρωτικούς δήμους (εκεί προβλέπονται Μεγάλοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων,  Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι με πληθυσμό άνω των 10.000 και έως 25.000 κατοίκους, Μικροί Ηπειρωτικοί Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων).

 

H κατηγοριοποίηση αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη συνέχεια στο ζήτημα της απόδοσης αρμοδιοτήτων, στο οργανόγραμμα των δήμων και γενικά τις πολιτικές σε διάφορους τομείς όπως για παράδειγμα στην υγεία “Πώς να οργανωθούν τα νοσοκομεία; Πώς θα σχεδιαστούν οι διοικητικές υπηρεσίες;  Ρωτάτε πόσο θέλει ο άλλος για να πάει να εξυπηρετηθεί από ένα μικρό νησί στο μεγαλύτερο, στο πλησιέστερο; Στο νησί το ξέρετε ότι για να πάει κάποιος σε οδοντίατρο μπορεί να κάνει δύο και τρεις μέρες; Πόση ώρα κάνει για να πάει έγκυος γυναίκα για να εξεταστεί ή να γεννήσει στην ηπειρωτική χώρα; Το ξέρετε ότι στα νησιά θέλει πάλι τρεις-τέσσερεις μέρες και αν είναι ο καιρός καλός;”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Δωδεκανήσιος βουλευτής επανέλαβε την πρότασή του για ορισμό χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε νησιωτικές περιφερειακές ενότητες (πρώην επαρχεία) με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων, γεγονός που θα συντελέσει στην αποκέντρωση αλλά και την εξυπηρέτηση της πολυνησιωτικότητας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Τέλος δεκτές έγιναν δύο τροπολογίες που είχε καταθέσει ο βουλευτής Δωδεκανήσου:

  1. Το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τα έκτακτα βοηθήματα στους πληγέντες από θεομηνίες (κατατέθηκε ως Υπουργική).
  2. Η δυνατότητα σε εκλεγμένους Δημάρχους, αντιδημάρχους που είναι ιατροί του Ε.Σ.Υ και υπηρετούν σε δυσπρόσιτα –ακριτικά νησιά, που ο αριθμός των κατοίκων τους είναι ίσος και κάτω των 20.000 κατοίκων (άμισθα) να προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία, Κ.Υ, Περιφερειακά Ιατρεία των δήμων τους, την στιγμή που υπάρχει έλλειψη ειδικευμένων ιατρών στα Νοσοκομεία  των νησιών μας και δεν εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών αυτών.

 

Γραφείο Τύπου

Please follow and like us:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Enjoy this blog? Please spread the word :)

Facebook
Facebook
Read previous post:
Δ. Γάκης στη Βουλή: «Σεβόμαστε τη νησιωτικότητα. Αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους εργαζομένους σε κάθε γεωγραφικό σημείο της Περιφέρειας»

  Δεκτή, έγινε από τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, η τροπολογία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη που αναφέρεται στα κριτήρια

Close