Ένοχος κρίθηκε από το δικαστήριο ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος

Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος για την υπόθεση της κάλυψης των εξόδων μεταφοράς του, ως πρόεδρος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».

Ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κατηγορούνταν για απάτη κατ’ εξακολούθηση,  αδίκημα για το οποίο το δικαστήριο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας είπε μεταξύ άλλων πως «κατά την ακροαματική διαδικασία, έχουν αποδειχτεί τόσο τα αντικειμενικά όσο και τα υποκειμενικά στοιχεία της πράξης» και ζήτησε ο κατηγορούμενος να κηρυχθεί ένοχος.

«Ανεξάρτητα από το ενδιαφέρον που έχει για την κοινή γνώμη και τους λόγους που έθεσαν εν γνώσει της δικαιοσύνης την υπόθεση, αυτό που προσπαθήσαμε να εστιάσουμε είναι το δίκαιο της πράξης» είπε η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της.

Η κα. Εισαγγελέας έκανε λόγο για «μία σπατάλη, χωρίς λογιστική τάξη, δημόσιου χρήματος από όλες τις πλευρές» και αυτό διότι δεν υπήρξε αρκετός έλεγχος  όπως είπε.

Η ίδια μίλησε για «δυσανάλογο αριθμό ταξιδίων» από την πλευρά του κατηγορουμένου λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και τα πέντε ταξίδια που έκανε ο νέος πρόεδρος της εταιρείας κ. Μπάρδος, είναι πολλά, και πρόσθεσε ότι ακόμη και αν είχε κάνει σχετική ενημέρωση στον διευθύνοντα σύμβουλο ο κατηγορούμενος, ακόμη και αν υπήρχε έγκριση, αυτό δεν αναιρεί το δόλο του και ζήτησε την ενοχή του.

Η απολογία
Σε πλήρη άρνηση των όσων του καταλογίζονται προέβη κατά την απολογία του ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, ο οποίος μίλησε για «καθαρά πολιτική δίωξη σε βάρος του», ενώ εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά – απαντώντας στις ερωτήσεις της έδρας- για κάθε ένα από τα συνολικά 30 εισιτήρια για τα οποία κατηγορείται, και προσκόμισε στο δικαστήριο προσκλήσεις προς την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», δελτία τύπου που είχαν εκδοθεί μετά από τα ταξίδια του, αλλά και άλλα έγγραφα, από τα οποία δήλωσε ότι πρόεκυπτε πως οι μετακινήσεις του γίνονταν αποκλειστικά και μόνο για λογαριασμό της εταιρείας που ήταν πρόεδρος.

Ο κ. Κόκκινος  επεσήμανε μεταξύ άλλων στην απολογία του πως χρήματα που αφορούσαν τις μετακινήσεις του είχε επιστρέψει στην Διδασκαλική Ομοσπονδία στα μέσα Μαρτίου 2015, πολύ προτού ξεκινήσει ο έλεγχος από την Περιφέρεια, ενώ ερωτηθείς για ορισμένα ταξίδια του που φέρονται να έχουν δηλωθεί τόσο στην Διδασκαλική Ομοσπονδία όσο και στην «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»,  για να καλυφθούν τα έξοδα τους, είπε πως δεν έχει καταθέσει τέτοια παραστατικά παρά μόνο στην εταιρεία της Περιφέρειας και πως έχει ζητήσει να γίνει έλεγχος από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία για τα παραστατικά που έχουν βρεθεί.

Ο ίδιος δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις τόσο από την πρόεδρο όσο και από την εισαγγελέα της έδρας αναφορικά με την αναγκαιότητα αυτών των ταξιδιών, αλλά και του έργου που είχε παραχθεί προς όφελος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», από τα ταξίδια του αυτά.

Ο κ. Κόκκινος απάντησε ότι υπήρχαν προγράμματα που έπρεπε να «κλείσουν», αλλά και να εκπροσωπηθεί η εταιρεία εκεί που είχε προσκληθεί, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει την κα. Εισαγγελέα, όπως χαρακτηριστικά και η ίδια του ανέφερε.

Το e – mail
Κατά την ακροαματική διαδικασία η πολιτική αγωγή προσκόμισε στο δικαστήριο έγγραφο το οποίο προέκυπτε από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχε υπάλληλος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» με λογιστή (όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια) της εταιρείας. Στο μήνυμα αυτό η υπάλληλος αναφερόταν «στις πιέσεις που δεχόταν από τον τότε πρόεδρο της εταιρείας κ. Κόκκινο, για την είσπραξη των χρημάτων που αντιστοιχούσαν στα έξοδα μετακινήσεών του» και ζητούσε να βρεθεί μία λύση ώστε και η ίδια να είναι καλυμμένη.
Το ηλεκτρονικό αυτό μήνυμα αμφισβήτησε (όπως ανέφερε και στην αγόρευση του ένας εκ των συνηγόρων) η πλευρά της υπεράσπισης.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του δικαστηρίου, το σκεπτικό του οποίου – όπως είπε- θα γραφτεί στην απόφαση- κρίνοντας ένοχο τον κ. Κόκκινο και απορρίπτοντας τους αυτοτελείς ισχυρισμούς. Ακολούθως η εισαγγελέα της έδρας πρότεινε επί της ποινής να του επιβληθεί φυλάκιση 6 μηνών αλλά τελικά το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή.

Ο κ. Κόκκινος άσκησε έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό το επόμενο διάστημα.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κάππος και Στέλιος Αλεξανδρής και ως πολιτική αγωγή οι κ.κ. Αλέξης Κούγιας και Άκης Δημητριάδης.
Υπενθυμίζεται πως η δίκη ξεκίνησε στις 8 Φεβρουαρίου και διεκόπη για χθες οπότε και ολοκληρώθηκε.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Κόκκινος το χρονικό διάστημα από τις 11 Σεπτεμβρίου 2014 έως 15 Σεπτεμβρίου 2015 παρέστησε ψευδώς στους αρμόδιους υπαλλήλους της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» της οποίας βασικός μέτοχος είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ότι είχε πραγματοποιήσει για την εκπλήρωση των καθηκόντων του ως πρόεδρος της εν λόγω εταιρείας συνολικά 30 αεροπορικά ταξίδια προς Αθήνα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Βρυξέλλες, Καστελλόριζο κ.α. κάποια εκ των οποίων μετ’ επιστροφής.

Για αυτές του τις μετακινήσεις, ο κ. Κόκκινος  κατηγορείται ότι υπέβαλλε προς είσπραξη τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, και στη πραγματικότητα είτε δεν είχε επιβιβαστεί στις αντίστοιχε πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας, είτε είχε μεν επιβιβαστεί αλλά είχε υποβάλλει τα ίδια δικαιολογητικά εισπράττοντας την αξία των εισιτηρίων και από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (της οποίας επίσης ήταν πρόεδρος) ή και απευθείας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αφού ήταν παράλληλα και Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης.

Με τον τρόπο αυτό, φέρεται να έπεισε τους υπαλλήλους της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» να του καταβάλλουν το συνολικό ποσό των 3.800 ευρώ (αρχικά το ποσό αυτό ανέρχονταν σε 13.186,49 ευρώ βάσει του κατηγορητηρίου), ως αντίτιμο εισιτηρίων και ως ημερήσια αποζημίωση για τη μετάβαση και διαμονή του στους αντίστοιχους προορισμούς, προκαλώντας έτσι ισόποση περιουσιακή ζημία της εταιρείας με αντίστοιχο δικό του παράνομο όφελος.

Πηγή  Ροδιακή 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Read previous post:
Χ. Κόκκινος: «Πλανώνται πλάνην οικτράν» όσο νομίζουν κάποιοι ότι θα με φιμώσουν ή θα πάψω να δραστηριοποιούμαι στα κοινά

"Σύντομα θα δικαιωθώ σε όλα τα επίπεδα και θα απογοητευτούν οι οργανωμένοι διώκτες μου" Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση που

Close